O nas

Citroën klub Slovenije, je eden večjih avtomobilskih klubov na naših tleh – združuje čez 500 članic in članov, voznikov in ljubiteljev legendarnih Citroënovih vozil. Razdeljenih smo v devet regijskih sekcij (Koper, Nova Gorica, Vrhnika, Radovljica, Ljubljana, Celje, Brežice, Maribor in Prlekija).

Sicer nismo omejeni le na starodobna vozila, pri nas so dobrodošli prav vsi, a kultni Spački, male in velike Žabe, Diane, Amiji in Pujsi,… kjub vsemu prevladujejo v našem klubu. Ker začetki kluba (YU AS klub, Jugoslovanski Ami Spaček klub) segajo še v prejšnjo državo in v šestdeseta leta, je nekako logično, da se naše gibanje imenuje po glavnem »krivcu« za naša sproščena in nezahtevna druženja – Spačku, ali Citroënu 2CV; pregovorna enostavnost, zanesljivost in tudi oblikovna posebnost tega modela je botrovala masovnim srečanjem, ki so se začela na dve leti dogajati v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Spačkarji se od leta 1975 zbiramo na Svetovnih srečanjih 2CV prijateljev, ki so organizirana bienalno vsakokrat drugod po svetu – leta 1995 je tudi naš klub organiziral takšno srečanje v Skokah pri Mariboru, kjer se je na športnem letališču zbralo skoraj 1.700 Citroënov, vseh barv in modelov… Leta 2011 je bilo srečanje v rodni deželi Spačka in majhno mestece Salbris v centru Francije je za slab teden postalo velemesto Citroënov – zbralo se je namreč čez 7.000 Citroënov in skoraj trikrat toliko ljudi. Naslednje leto – 2021 – potujemo v Švico.

Tudi naš klub organizira srečanja. Največja so Spomladansko in Jesensko mini srečanje, ki ju organizirata eni izmed devetih sekcij, se dogaja junijskega in septembrskega konec tedna vedno kje drugje po Sloveniji; od Kolpe do Nadiže, od Mure do morja… Največje srečanje je tradicionalno Prvomajsko srečanje Citroënov, ki je po stari tradiciji nekje ne hrvaški obali – lansko leto se je zvrstilo 50. po vrsti! Omeniti še velja tekmovalni Raid, organiziran v maniri klasičnih relijev in vožnje na točen čas, ter srečanje ljubiteljev vozil s hidropnevmatskim vzmetenjem – Hidroraid, ki se dogaja vsako parno leto julija v Prlekiji. Vsa srečanja so zasnovana zelo družinsko in slonijo na druženju in prijateljskih vezeh udeležencev, z obilo zabave in dobrega rokenrola. Po starem načelu kluba si člani med seboj pomagamo, smo solidarni in skrbimo za dober ugled kluba v cestni kulturi. Zadnjih par let pomagamo raznim podjetjem pri prevozih njihovih gostov po Sloveniji. Tudi uvoznik novih Citroenov se obrne na nas, ko rabi lepa redka starodobna vozila za predstavitve, razstave.

Izdajamo tudi klubsko glasilo SPAK, ki izide šestkrat letno in nam prinaša sveže informacije o prihodnjih srečanjih, poročila iz minulih, potopise, reportaže, nasvete in še kaj.